Wat is bitcoin precies? Bitcoin voor dummies uitgelegd!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
Bitcoin

De eerste vraag die jij vast graag beantwoord wil hebben is ‘wat is bitcoin?’. Bitcoin is een cryptomunt, een digitale munt. Waarom deze ontwikkeld is en door wie, dat hebben we haarfijn uitgelegd in dit artikel.

Ook kun je ontdekken of investeren in bitcoin iets voor jou zou zijn, want dit bitcoin dummie artikel bereidt jou op alle mogelijke scenario’s voor! Lees maar mee en ontdek het zelf.  

Hoe is bitcoin ontstaan?

De bitcoin munt werd ontwikkeld door iemand die graag anoniem wil blijven. Zijn (of haar) pseudoniem is Satoshi Nakamoto. Deze persoon (of groep, want niemand weet wie het is of zijn) was de eerste die een blockchain database ontwikkelde én de eerste die het double spending probleem oploste.  

Double spending betreft het risico dat een cryptomunt twee keer uitgegeven wordt en dat zo het systeem gemanipuleerd wordt. 

Hoe? Door elektronisch geld mogelijk te maken zonder tussenkomst of bemoeienis van een centrale autoriteit, zoals een bank of overheid. Dat was het begin van de bitcoin revolutie. Bij Bitcoin gaat het puur om het uitwisselen van transacties tussen gebruikers onderling.

Dit werkt veel gemakkelijker en sneller. Toen Satoshi het eerste blok op de bitcoin blockchain genereerde (genaamd het genesisblok), ging alles van start. Dit gebeurde op 3 januari 2009. Inmiddels is bitcoin razend populair over de hele wereld. 

Waarom investeren in bitcoin?

Je hebt nu het antwoord op de vraag ‘wat is bitcoin?’, maar waarom zou je eigenlijk investeren in bitcoin? De bitcoin munt wordt gebruikt als betaalmiddel tussen gebruikers onderling. Alle transacties die tussen gebruikers plaatsvinden, worden veilig opgeslagen in een database.

Die database noemt men een blockchain. Er bestaan ontzettend veel blockchain die gezamenlijk een ‘ketting’ vormen. Het is heel lastig om te frauderen of de blockchain te hacken. Haast onmogelijk, eigenlijk. Dat komt doordat deze verdeeld zijn over allerlei verschillende computersystemen.

Daarom is investeren in bitcoin een hele veilige manier om je geld te bewaren. 

Beginnen met bitcoin: de voor- en nadelen

Ondanks dat de uitvinding van Bitcoin een hele interessante is, zijn er zowel voordelen als nadelen te benoemen omtrent beginnen met bitcoin. Zeker wanneer je nog weinig tot geen ervaring hebt met investeren in bitcoin, is het belangrijk dat je deze voor- en nadelen goed tegen elkaar afweegt.

Voordelen investeren in bitcoin 

Er zijn veel voordelen verbonden aan investeren in bitcoin. Hieronder lees je welke dat zoal zijn: 

 • Bitcoin is gedecentraliseerd, dus er is niemand die controleert hoeveel geld je hebt en wat je ermee doet. Dat is met traditioneel geld wel het geval, want de bank houdt precies bij wat je met je geld doet;
 • Bitcoin transacties zijn anoniem en discreet. Daardoor ervaar je meer privacy met deze valuta;
 • Bitcoin neem je overal met je mee naartoe, omdat het een digitale valuta is. Bovendien heb jij als enige toegang tot je wallet, middels een sterk wachtwoord.
 • Je kunt op steeds meer plekken met bitcoin betalen;
 • Betalingen met bitcoin gaan supersnel, ook naar het buitenland;
 • Bitcoin transacties zijn veilig;
 • Bitcoin transactiekosten liggen laag, ook bij internationale betalingen;
 • Overal waar je internetverbinding hebt, kun je (anoniem) betalen met bitcoin munten;
 • Investeren in bitcoin leidt (vaak) tot een hogere rente dan wanneer je je geld op een spaarrekening bij de bank zet;


Nadelen investeren in bitcoin

Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan investeren in bitcoin, anders deed iedereen het wel. Laten we eens bekijken welke nadelen dat zijn: 

 • De koersen kunnen enorm fluctueren. Zo kan je geld heel snel meer waard worden, maar dit kan ook op een nadelige manier uitpakken. Dan wordt je geld ineens heel snel veel minder waard;
 • Investeren in bitcoin brengt risico's met zich mee;
 • Je betaalt een vergoeding aan het platform dat je gebruikt om in bitcoin te handelen;
 • Heb je geen internetverbinding, dan kun je niet met bitcoin betalen bij een winkel.

Het is belangrijk dat je goed nadenkt over of investeren in bitcoin wel bij je past. Niet iedere persoon is hetzelfde. Waar de één het heerlijk vindt om risico’s te nemen en uitdagingen aan te gaan, is dat voor een ander juist ontzettend ongemakkelijk.

Houd jij je geldzaken liever op de traditionele manier in stand? Dan is het beter om niet met bitcoin te beginnen. 

Hoe te beginnen met bitcoin? 

Heb jij de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen en ben je wel vastberaden om aan de slag te gaan? Lijkt het jou super interessant om de wereld van crypto in te stappen en je geld in bitcoin te investeren? Dan wordt het tijd voor het volgende onderdeel: hoe te beginnen met bitcoin? 

Allereerst is het belangrijk dat je bitcoin en het systeem erachter goed begrijpt. Daarom zouden wij altijd aanraden een bitcoin cursus te volgen. Het is dé manier om je kennis te verbreden en jezelf helemaal onder te dompelen in de wereld van crypto.

Een goede voorbereiding op ‘hoe beginnen met bitcoin’ is essentieel, vooral omdat het hier gaat om het investeren van geld. Voorbeelden van een goede bitcoin cursus? De crypto cursus van Madelon Vos of de onlinetraining AllesOverCrypto zijn aanraders!

Misschien ken je wel iemand die al een hele tijd bezig is met investeren in bitcoin en die goed weet wat hij of zij doet. Dan kan een gesprek met die persoon ook een interessant opstapje zijn voordat je gaat beginnen met bitcoin. 

Investeren in bitcoin: ik wil starten! 

Heb je een bitcoin cursus gevolgd of er één uitgekozen? Goed bezig! Dan wordt het nu tijd om een online exchange website te kiezen en een account aan te maken. Zo’n website of platform maakt het mogelijk om crypto (waaronder bitcoin) aan te schaffen en erin te handelen.

Via zo’n platform, zoals Bitvavo of Binance, krijg je een hardware wallet (online portemonnee) waar jouw cryptomunten in zitten. Bij sommige online exchange websites krijg je een gratis startbedrag of je betaalt over de eerste X betalingen geen transactiekosten.

Zo kun je het op een laagdrempelige en voordelige manier uitproberen. Heb je het een beetje onder de knie en ben je klaar voor het echte werk? Dan kun je bitcoin kopen, verkopen en verhandelen.  

Beginnen met bitcoin kopen is niet ingewikkeld, maar je moet wel over de juiste kennis beschikken. Ook verschilt het per online exchange platform welke handelingen je moet uitvoeren. Uiteraard wijst dit voor zich wanneer je je op zo’n platform aanmeldt.

Snap je het niet helemaal, dan kun je altijd contact opnemen met de support/klantenservice van het bedrijf. Ga je er helemaal blanco in, dan is de kans groot dat je overweldigd raakt door alle informatie en mogelijkheden die er zijn.  

Goed om te weten: online exchange Bitvavo heeft verschillende gebruikersomgevingen, zodat elk type investeerder (beginner of gevorderde) op een aangename manier aan de slag kan gaan. Lees meer over hoe en waar bitcoin kopen.

Meest gestelde vragen

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Wees gerust, dat snappen we heel goed. Bitcoin is nu eenmaal een ingewikkeld concept, maar met de juiste informatie en tips wordt het voor iedereen begrijpelijk.

Om je extra goed op weg te helpen, hebben we de meest gestelde vragen (met antwoord) uitgelicht. 

1. Hoeveel geld moet ik investeren in bitcoin?

Investeer nooit meer geld dan je kunt missen. Hiermee bedoelen we dat je alleen met ‘extra geld’ zou moeten investeren in bitcoin. Heb je geen geld dat je kunt missen, investeer dan niet. De kans is altijd aanwezig dat je je inleg verliest.

Als je geld inlegt dat je nodig hebt om je maandelijkse lasten te betalen, dan heb je een probleem. 

2. Kan iedereen investeren in bitcoin?

Ja, in principe kan iedereen het. Toch verwijzen we hierbij weer even naar vraag 1, want alleen mensen die geld over hebben zouden in bitcoin moeten investeren. Heb je heel weinig eigen geld, doe het dan liever niet. 

3. Wat is bitcoin waard?

De bitcoin waarde verandert continu. Dat komt doordat de koersen steeds stijgen en weer dalen naarmate meer mensen instappen of juist hun bitcoin verkopen. Op het moment van schrijven (2 december 2021) is bitcoin meer dan €50.000 waard. 

4. Wat kost een gemiddelde bitcoin cursus?

Je kunt zoveel (of zo weinig) geld investeren in een bitcoin cursus als je zelf wilt. Er bestaan gratis online trainingen waar je al een hoop kennis opdoet. Toch zouden wij je willen aanraden om een bitcoin cursus serieus te nemen en erin te investeren.

Dat hoeft natuurlijk niet de hoofdprijs te zijn, enkele tientjes tot honderd euro is vaak al voldoende. Laat de bitcoin experts jou alles vertellen over deze wondere digitale wereld, anders kun je niet met een strategisch plan van start gaan.

En aangezien het hier gaat om investeren met geld, is het belangrijk dat je het serieus aanpakt. 

Schrijf je snel in voor de gratis bitcoin training.

De plekken zijn telkens beperkt beschikbaar. Je moet er dus snel bij zijn!

Gratis inschrijven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *