Investeren in real estate investment trust?

Dat doe je zo!

Wil je investeren in vastgoed en hier passieve inkomsten mee verdienen? Maar is het momenteel niet haalbaar om in fysiek vastgoed te investeren? Dan zijn REITS wat voor jou.

Door te investeren in REITS is het mogelijk om al vanaf een klein bedrag van €50 te investeren in vastgoed en hier passieve inkomsten mee te verdienen. Heb ik jouw aandacht? Begrijpelijk, het investeren in REITS werkt fantastisch! Lees meer informatie.

REIT betekenis

REIT staat voor Real Estate Investment Trust. Deze naam is gericht op bedrijven die onroerend goed bezitten en/of produceren en hiermee geld verdienen. Het onderscheidt zich van de standaard vastgoedbedrijven, doordat een REIT haar onroerend goed niet per se wilt doorverkopen.

Het doel is hier eerder om onroerend goed (zoals hotels, kantoorgebouwen, huizen en winkelcentra) te bezitten of te leasen en deze te verhuren. Vervolgens wordt een deel van de inkomsten aan beleggers uitgekeerd.

Dat deel van de inkomsten uit verhuur dat beleggers ontvangen, noemen we dividendinkomen. Wanneer je belegt in REIT’s, dan beleg je indirect in het onroerend goed dat het specifieke bedrijf in handen heeft.

Dit kan via de beurs, maar dat hoeft niet. REIT’s zijn een soort aandelen die stemrecht geven aan de belegger. Het aantrekkelijke aan deze manier van beleggen, is dat huur een vrij stabiele vorm van inkomsten is.

Daardoor komt er continu geld binnen en zal je daar als belegger van profiteren. Deze regelmatige uitkeringen zijn één manier waarop je geld kunt verdienen met REIT’s. Een andere manier is wanneer en prijsverhogingen plaatsvinden.

Over het algemeen geldt dat je eerder verdient aan dividend dan aan prijsstijgingen, wanneer je investeert in een REIT.

Soorten real estate investment trust

Een bedrijf is een REIT wanneer het aan bepaalde voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden gaan over de besturing van de REIT (er moet minimaal één curator of directeur zijn), welk percentage van haar activa onroerend goed moet zijn (gemiddeld 75%), welk percentage van het inkomen als dividend moet worden uitgekeerd aan beleggers (vaak zo’n 90%!), enzovoort.

Ook moet er een minimumaantal aandeelhouders zijn. Het hangt af van het land waar de REIT is ontstaan welke voorwaarden er gelden.

Er zijn drie verschillende soorten REITS’s te onderscheiden:

1. Openbaar verhandelbare REIT’s

Ga je via de beurs beleggen in real estate investment trust? Dat is mogelijk als je voor openbaar verhandelbare REIT’s kiest. Deze zijn terug te vinden op de grotere beurzen, waar men ook aandelen van andere bedrijven verkoopt.

Denk hierbij aan NYSE en London Stock Exchange. Ook voor particulieren is het mogelijk om via de beurs te beleggen in een REIT. Het kopen en verkopen van aandelen gaat bij openbaar verhandelbare REIT’s vrij gemakkelijk.

2. Niets-beursgenoteerde REIT’s

Naast de openbaar verhandelbare REIT’s zijn er ook bedrijven die niet beursgenoteerd zijn. Het nadeel hiervan is dat de aandelen minder gemakkelijk te verkrijgen zijn. Toch is het zeker niet onmogelijk en kun je als belegger ook zeker in niet-beursgenoteerde REIT’s investeren.

3. Private REIT’s

Private REIT’s maken hun aandelen niet voor elke belegger beschikbaar. Vaak kun je alleen door middel van de Raad van Bestuur van een specifieke REIT aandelen in dat bedrijf kopen.

Deze REIT’s zijn dus niet beursgenoteerd en daarom alleen voor specifieke beleggers beschikbaar. Het zijn vaak projecten waarvoor zelf actief naar investeerders wordt gezocht.

Voordelen van real estate investment trust

Een van de voordelen waarom mensen investeren in real estate investment trust, is dat de manier van geld verdienen vrij constant en stabiel is. Verhuur je als REIT bepaalde panden of huizen, dan zullen mensen maandelijks geld betalen om erin te mogen blijven.

Vooral nu de woningmarkt steeds hogere huizenprijzen vaststelt en het vrij moeilijk is om aan een woning of kantoorpand te komen. Het zorgt daardoor voor een continue inkomensstroom.

Bovendien is er slechts een lage drempel om te beleggen in een REIT. Een REIT maakt het mogelijk om te beleggen in vastgoed, zonder dat je het hoeft te kopen. Dit kost een stuk minder geld, waardoor het ook voor investeerders met minder geld mogelijk is om mee te doen.

Je hebt niet eens veel kennis nodig, wanneer je investeert in een REIT. Bovendien zijn zaken zoals onroerendgoedbelasting en verzekeringen niets waar jij je zorgen over hoeft te maken.

Wist je dat het voordelig is om als Nederlander in Amerikaanse REIT’s te investeren? Hiervan wordt namelijk 90 procent van de inkomsten direct uitgekeerd aan aandeelhouders. Voor Nederlanders is dit dividend en moet er alleen dividendbelasting betaald worden.

Dat is een stuk lager dan de inkomstenbelasting die Amerikanen zelf moeten betalen wanneer zij hun deel van de inkomsten uitgekeerd krijgen.

Een ander voordeel is dat het gemakkelijk in te schatten is wat de inkomsten van REIT’s in de toekomst zullen worden, omdat deze meestal uit rente op bepaalde leningen bestaan.

Omdat een REIT veel investeerders heeft, wordt het risico over hen allemaal verspreid. Daardoor wordt het risico lager. Bovendien is er veel toezicht op REIT’s en is er veel transparantie in de inkomsten en kosten ervan.

Risico’s van real estate investment trust

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen te benoemen. Anders was heel Nederland wel gaan beleggen in real estate investment trust. Beleggen is namelijk nooit zonder risico. In het ergste geval verlies je het totale bedrag dat je hebt ingelegd.

Om dit te voorkomen kun je je meer verdiepen in een REIT, voordat je erin gaat beleggen. Vaak wordt actuele informatie over een REIT geplaatst op de Investor Relations pagina. Lees die informatie van tevoren door om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomst.

Dit neemt echter niet alle zorgen weg. REIT’s hebben vaak veel dividend, maar is wel gevoelig voor ontwikkelingen in rente. REIT’s lenen namelijk geld om het onroerend goed te betalen waar zij zich in specialiseren. Stijgt de rente, dan wordt er minder dividend uitgekeerd.

Een nadeel is dat kapitaal van een REIT niet snel groeit. Dat komt doordat zo’n 90 procent van de inkomsten aan aandeelhouders moet worden uitgekeerd. Verder worden deze inkomsten vaak zwaarder belast dan inkomsten uit standaard aandelen.

Het hangt ook af van waar je als belegger woont en hoe hoog je inkomen is. Daarom is het verstandig om hierbij de hulp van een belastingadviseur in te schakelen. Zo voorkom je dat je voor onplezierige verrassingen komt te staan. 

Tot slot staat de prijs REIT’s niet vast wanneer ze op de beurs verhandeld worden. De prijs wordt pas vastgesteld zodra er een transactie plaatsvindt.

Waarom investeren in REIT in plaats van gewoon vastgoed?

Nu je meer weet over REIT’s en hoe deze bedrijven te werk gaan, wil je vast nog duidelijk hebben waarom je in REIT’s zou moeten investeren in plaats van in gewoon vastgoed. Dit heeft een aantal redenen:

  • Je kunt met een klein bedrag beginnen, want je hebt geen hoge aankoopkosten;

  • Je zit nergens aan vast, dus je kunt gemakkelijk stoppen als je dat wilt;

  • Het is een vorm van passief inkomen, dus je hoeft er verder niets voor te doen;

  • Je kunt je beleggingen verspreiden over verschillende projecten binnen een REIT;

  • Je hebt geen kennis over vastgoed nodig als je in een REIT belegt.

REIT Nederland: hoe kun je erin investeren?

De meest verstandige manier om in real estate investment trust te investeren, is door een broker in de arm te nemen. Een broker is een bedrijf dat handelt op de beurs of dat kopers en verkopers bij elkaar brengt.

Een beetje zoals een makelaar dat doet. Het is een bedrijf dat als tussenpersoon fungeert, voornamelijk om particuliere beleggers tegemoet te komen. Wanneer je via een broker belegt, dan brengt dat minder risico met zich mee.

Bovendien hoef je minder verstand van zaken te hebben en vereist het minder voorkennis over een specifieke REIT. Een broker kan jouw geld beleggen over meerdere REIT’s.

Alles over REIT DEGIRO

DEGIRO is een broker waar je tegen lage transactiekosten REITS kunt kopen. REIT ETF DEGIRO maakt beleggen wereldwijd mogelijk tegen hele lage tarieven. Het is een bekroonde online broker die beleggen altijd en overal mogelijk maakt.

REIT DEGIRO heeft namelijk een gebruiksvriendelijk en veilig platform waar je zelf een online rekening kunt openen. Dit is gratis en kost je slechts 10 minuten van je tijd. Daarna ben je als belegger in staat om precies te beleggen zoals jij dat wilt.

De belangrijkste taak van DEGIRO is orders faciliteren. Dankzij haar online beleggingsplatform krijg je toegang tot 50+ wereldwijde beurzen en kun je gemakkelijker bepalen waar je in wilt beleggen.

Er zijn namelijk allerlei tools beschikbaar voor analyse. DEGIRO is bovendien onderdeel van de grootste broker in Europa én uitgeroepen tot beste, eerlijkste en goedkoopste online broker.

Investeren in REIT: DEGIRO helpt!

Ben je geïnteresseerd in investeren in REIT’s en wil je hierbij graag advies, hulp én het gemak van een grote online broker? Dan adviseren wij om voor DEGIRO te kiezen. Het is een veilig platform waarbij je lage tarieven betaalt.

En dat terwijl je wel toegang krijgt tot meer dan 50 grote beurzen wereldwijd. Beleggen wordt een stuk interessanter en gemakkelijker via een broker als DEGIRO. Het is niet voor niets dan miljoenen beleggers zich al bij dit platform hebben aangesloten. Ben jij de volgende?

meer manieren leren van online geld verdienen? Bekijk dan mijn uitgebreide artikel over online geld verdienen hier!