Geld verdienen met beleggen!

Zo start je!

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Wil je geld verdienen met beleggen, dan is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Weet je bijvoorbeeld al genoeg over dit onderwerp? En heb je een plan waarmee je aan de slag kunt? Of is het allemaal nog vrij nieuw voor je en wil je graag meer leren over geld verdienen met beleggen en geld verdienen met aandelen? In dat geval zit je hier goed. Lees maar mee! 

Wat is beleggen?

Laten we beginnen bij het begin. Wat is beleggen eigenlijk? Het is het investeren van je geld in een bepaald project of bedrijf, met als doel winst te maken. Je hoopt namelijk dat jouw investering in de toekomst meer waard wordt. Beleggen is mogelijk in verschillende beleggingsproducten, zoals aandelen, obligaties, crypto, vastgoed, zilver en goud. De voornaamste reden waarom mensen beleggen, is omdat het veel meer geld oplevert dan wanneer je je geld op een spaarrekening bij de bank laat staan. Geld verdienen met beleggen gaat dan ook een stuk sneller. 

Aandelen op tablet

Stappenplan: hoe werkt geld verdienen met beleggen?

Wil jij ook geld verdienen met beleggen? Dan moet je weten hoe dat werkt. Dit handige stappenplan helpt jou om dat te ontdekken en om te bepalen of beleggen iets voor jou kan zijn. 

Stap 1: Bepaal het beleggingsdoel

Waarom wil je gaan beleggen? Wat is je beleggingsdoel? Wil je sparen voor je bruiloft, een huis of wil je een extra spaarpotje maken voor je kinderen? Bedenk wat je wilt bereiken en wanneer je dat wilt bereiken. Dan weet je hoeveel je moet beleggen en of je doel überhaupt haalbaar is. Hoe meer tijd jij hebt om je beleggingsdoel te bereiken, des te meer kans dat je na een negatief beleggingsrendement weer een positief rendement meemaakt. 

Stap 2: Bepaal het budget

Hoeveel geld kun je missen om mee te beleggen? Beleg nooit met geld dat je nodig hebt voor andere doeleinden of dat je niet voor een langere tijd kunt missen. Je kunt altijd klein beginnen en een lager beleggingsbudget beschikbaar stellen. Later meer geld beleggen kan altijd nog. 

Stap 3: Bepaal het beleggingsproject

Waar wil je in beleggen? Is dat in een bepaald project waarvan je verwacht dat het succesvol wordt? Of kies je een bedrijf om je geld in te beleggen? Denk hier goed over na. Over het algemeen is het beter om je beleggingen (als je er meerdere hebt) te spreiden. Op die manier verklein je je risico en kun je een mogelijk verlies in het ene project compenseren met een mogelijk positief rendement in het andere project. 

Stap 4: Bepaal welke manier van beleggen past bij jou

Je kunt zelfstandig beleggen en de beurs op gaan, maar het is ook mogelijk om dit via een bank of platform te doen. Wanneer je daarvoor kiest, zullen experts beleggingen doen met jouw geld. Het voordeel is dat je minder risico loopt en dat je hulp krijgt van iemand die er veel verstand van heeft. Het nadeel is dat je minder betrokken bent, maar dat kan ook een voordeel voor je zijn. 

Stap 5: Bepaal hoeveel risico je wilt nemen 

Ben jij een echte durfal en schrikken risico’s jou niet af? Dan kun je wellicht meer risico nemen en daardoor meer rendement verdienen. Over het algemeen geldt namelijk: hoe meer risico je bereid bent te nemen, des te meer je daarvoor beloond wordt in de vorm van een hoger rendement. Het is wel noodzakelijk om stressbestendig te zijn en een bepaalde mate van doorzettingsvermogen te hebben. Beleggen doe je namelijk over het algemeen voor een langere periode. Dan is de kans op geld verdienen met beleggen namelijk het grootst. 

Tip: geld verdienen met aandelen 

Wil jij liever maandelijks geld verdienen met beleggen? Dan kan beleggen in aandelen interessant zijn. Geld verdienen met aandelen kan op de lange termijn, maar ook op de kortere termijn. Dit wordt speculeren genoemd. Sommige beleggingen worden daarbij binnen een paar uur alweer verkocht. Houd er rekening mee dat beleggen op de korte termijn meer risicovol is en dat je er veel kennis voor nodig hebt. Daarom raden wij – ondanks het lagere rendement – beleggen op de lange termijn aan. Bijvoorbeeld in aandelen!  

Hoe geld verdienen met aandelen precies werkt

Dan volgt de vraag ‘hoe geld verdienen met aandelen?’ Aandelen zijn waardepapieren waarmee je als het ware een stukje eigendomsrecht koopt in een bedrijf. Koop je een aandeel, dan koop je het recht op een deel van de rente van het bedrijf. Je kunt aandelen kopen en weer verkopen. Verkoop je tegen een hogere prijs dan je betaald hebt, dan maak je winst en kun je geld verdienen met aandelen. Je kunt die aandelen kopen en verkopen via een online broker. Je betaalt daar transactiekosten aan, maar dan krijg je wel toegang tot de beurs. Wil je bepalen welke aandelen je moet kopen? Gebruik dan de volgende som: deel de huidige koers door de winst van het afgelopen jaar. Dan weet je ongeveer wat een aandeel op dit moment waard is.

Aandelen


De voordelen van geld verdienen met beleggen

Geld verdienen met beleggen is niet voor niets een trend. Je kunt maandelijks geld verdienen met beleggen als je het goed aanpakt. Dit kan onder andere leiden tot: 

✅ Een hoger rendement (tot wel 12% meer) dan op je spaarrekening bij de bank; 

✅ Rendement op rendement, wanneer je met je behaalde winst ook weer gaat beleggen. Zo zorg je ervoor dat je geld voor je gaat werken, in plaats van andersom; 

✅ Een passief inkomen, want je verdient geld zonder dat je daar echt iets voor hoeft te doen; 

✅ Een extra pensioenpotje voor op je oude dag; 

✅ Een vermogen dat altijd beschikbaar is. Ondanks dat je beleggingen voor een aantal jaar doet, kun je wel altijd bij je geld. Zo kun je dus gewoon geld opnemen als dat nodig is. Het is natuurlijk beter om het te laten staan; 

✅ Een gespreid risico, wanneer je je geld in meerdere bedrijven/projecten belegt. In plaats van al je geld op één paard in te zetten kun je er beter op twee wedden; 

✅ Een interessante hobby (waar je geld mee verdient). 

De nadelen van geld verdienen met beleggen 

Toch zijn er niet alleen maar voordelen verbonden aan geld verdienen met beleggen. Er zijn ook een aantal nadelen te benoemen: 

 Er is altijd een risico dat je je inleg geheel of gedeeltelijk verliest; 

❌ Misschien zal je je beleggingsdoel niet behalen; 

❌ Het kost tijd en moeite om te beleggen; 

❌ Je moet een goede strategie bepalen; 

❌ Je moet geduld hebben en stressbestendig zijn; 

Weet je niet of je over voldoende kennis beschikt om geld verdienen met beleggen mogelijk te maken? Dan kun je het beleggen eventueel uitbesteden bij een expert of bank. Hier lees je in elk geval welke aandelen nu kopen.

Meest gestelde vragen

Heb je nog vragen over geld verdienen met beleggen over geld verdienen met aandelen? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze onderwerpen. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat dan gerust een reactie achter. 

1. Hoeveel geld kun je verdienen met beleggen? 

Dat is lastig in te schatten, maar het kan variëren van enkele tientjes tot enkele duizenden euro’s. Dit is helemaal afhankelijk van het soort belegging dat je doet, waar je in belegt en hoe de koers zich ontwikkelt. Over het algemeen kun je met beleggen op de lange termijn het meeste verdienen, terwijl je relatief weinig risico loopt om je inleg te verliezen. 

2. Waaruit bestaat de opbrengst bij beleggen? 

Ga je beleggen, dan bestaat de opbrengst uit rente (ook wel dividend genoemd), eventuele koerswinst en het nettorendement. Bij aandelen ontvang je mogelijk dividenduitkering, wanneer een bedrijf het goed heeft gedaan. Ook kan er koerswinst optreden, wanneer je je beleggingen met winst verkoopt. Dan heb je er meer geld voor gekregen bij de verkoop, dan je zelf betaalde bij de koop ervan. Tot slot is het nettorendement interessant: wat je belegging oplevert. Hierbij zijn de kosten en premies al van de opbrengst afgehaald, waardoor alleen het nettorendement overblijft. Dat geeft een goede indicatie voor wat je uiteindelijk zal overhouden aan je beleggingen. 

3. Waar kan ik leren beleggen?

Er zijn verschillende manieren om te leren beleggen. Misschien heb je wel iemand in je omgeving die er veel van weet. Online is ook genoeg informatie te vinden. Zo kun je diverse e-books downloaden op het internet, maar er zijn ook cursussen in beleggen die je op weg helpen. Google even op ‘gratis cursus beleggen’ als je liever geen geld uitgeeft aan zo’n cursus. Het kenniscentrum van DEGIRO biedt veel interessante informatie, evenals de eToro website. Van beleggen voor beginners tot beleggen voor gevorderden, er is voor ieder wat wils. Zo kun je je eerst focussen op de basis van beleggen en uiteindelijk doorgroeien tot een ware beleggingsexpert. The sky is the limit!  

Gratis live Trainig

Er is nu ook tijdelijk een optie om een gratis live training te volgen van Harm van Wijk. In deze training onthult die de volgende dingen.

  • Hoe hij en zijn cliënten elk jaar gemiddeld 20,6% rendement behalen via beleggen op de beurs (met kleine portefeuilles)
  • Hoe je rendement maakt met eenvoudige software zelfs als je nog geen kennis of ervaring hebt
  • Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week…
  • Hoe kan je met € 250 beleggen en een mooi rendement behalen?

Druk op de knop hieronder om deel te nemen!

Reserveer hier jouw plek!

Gratis handleiding

Heb je nou geen idee hoe en waar je moet beginnen, maar je wilt ook geen geld uitgeven voor een cursus kun je even een kijkje nemen in deze gratis handleiding van Harm van Wijk. Hierin onthult die de volgende dingen.

  • Hoe je goedkope van dure aandelen onderscheidt
  • Op welke websites je aandelen kunt screenen
  • Hoe je je rendement verhoogt en je risico verlaagt
  • ​Hoe je leert van de beste beleggers
  • Hoe beleggen weer leuk wordt
  • PLUS toegang tot de ledenomgeving waar je leert van diverse expert beleggers

Krijg direct toegang to de GRATIS handleiding

Klik hier!

meer manieren leren van online geld verdienen? Bekijk dan mijn uitgebreide artikel over online geld verdienen hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *