Financiële vrijheid: de droom van iedereen

FIRE bewegin? Wat is dat nou? wij zoeken het voor je uit!

Wie verlangt er nu niet naar financiële vrijheid? Het is niet ondenkbaar dat veel mensen er stiekem van dromen. Maar hoe bereik je een leven waarin je je geen zorgen hoeft te maken over geld? Het lijkt haast onmogelijk om dit te realiseren. Toch is er in Nederland een beweging op komst die ervoor zorgt dat mensen financiële vrijheid mogelijk kunnen maken. Dit heet de FIRE-beweging, wat staat voor Financially Independent & Retire Early.

Oftewel: financieel onafhankelijk worden en vroeg met pensioen gaan. Dat klinkt toch geweldig? Laten we daar eens dieper in duiken! 

Waar gaat FIRE precies over?

FIRE is een levensstijl waarbij je alleen werkt wanneer je daar zin in hebt en het nu van inziet. Je hebt dus veel keuzevrijheid en doet niets wat je niet wilt. Het betekent echter niet dat je helemaal niets meer doet. Je doet het alleen op je eigen voorwaarden.

Om FIRE te worden, kan je geen schulden meer hebben. Je moet er daarnaast voor zorgen dat er meer geld binnenkomt dan je uitgeeft. En het verschil in geld dat je dan overhoudt zorgt ervoor dat je jezelf FIRE kunt noemen. 

Dit lijkt voor veel mensen onrealistisch, maar er is vaak meer mogelijk dan je van tevoren denkt. Je hoeft namelijk echt niet alles op te geven. Het is een mindset, een manier van bewuster leven en bewuster met je geld omgaan.

Hierdoor merk je dat gewone dingen weer bijzonder worden. Je gaat het leven dus weer opnieuw waarderen en ondertussen groeit je vermogen! 

Hoe bereik je financiële vrijheid?

Wanneer je FIRE wordt, ontsla je jezelf eigenlijk van de plicht om te moeten werken. Maar het gaat eigenlijk niet zozeer over geld. De FIRE beweging symboliseert vooral vrijheid en het maken van bewuste keuzes.

Je hebt maar een korte tijd hier op aarde en als aanhanger van FIRE weet je dat je die tijd heel bewust en wijs moet besteden. Tenminste wel als je er alles uit wilt halen! Een FIRE levensstijl helpt ook om milieubewuster en duurzamer te leven.

Je gaat er minder door consumeren en dat geeft uiteindelijk meer voldoening. Het is echter geen sprint, maar een marathon. Dat betekent dat de gehele reis interessant en mooi is om mee te maken, niet alleen de finish.

De meeste aanhangers van FIRE hebben hun onafhankelijkheid bereikt door eerst heel hard te werken (vaak in een eigen onderneming) en vervolgens hun geld te beleggen of te investeren. Op die manier creëer je een passieve inkomensstroom, waardoor je weinig tot niet meer hoeft te werken. 

De FIRE-beweging: van Amerika naar Nederland

Deze financial freedom movement is komen overwaaien vanuit Amerika. In de afgelopen 10 jaar was FIRE daar al heel populair en waren mensen het zat om te over consumeren.

Zij zochten een nieuwe, eenvoudige manier van leven. Langzaam maar zeker gaan Nederlanders dit voorbeeld opvolgen. Je hebt namelijk geen bakken met geld of een enorme spaarrekening nodig om deze levensstijl te kunnen aannemen.

Als jij heel consistent elke maand een deel van je inkomen apart zet om te beleggen of te investeren, kan de leeftijd waarop je FIRE gaat leven heel snel dichtbij komen. Wil je het risico hierin verkleinen, dan is het verstandig om je beleggingen te spreiden.

Zodra je rendement op je beleggingen behaalt, kun je dat geld ook weer beleggen. Daardoor zal je vermogen heel snel groeien en kun je er op een gegeven moment van leven. 

Millenials streven naar financiële vrijheid

Vooral millenials vinden de FIRE beweging heel interessant. Zij willen geen loonslaaf zijn en werken tot aan hun pensioengerechtigde leeftijd. Die ligt inmiddels namelijk flink hoog.

Ze willen liever meer vrijheid ervaren en alleen werken wanneer zij zich daar goed bij voelen. Wanneer je je geld belegt en zuiniger leeft, kun je je tijd veel meer indelen zoals jij dat graag wilt.

Bovendien is vroeger met pensioen gaan ook geen overbodige luxe. 

Vervroegd met pensioen; moet je dat wel doen?

Wanneer je wat ouder bent is een vervroegd pensioen een heel mooi vooruitzicht. Je hebt immers lang genoeg gewerkt en je wilt je tijd veel liever op een andere manier besteden.

Toch is voor veel FIRE-aanhangers een vervroegd pensioen niet het voornaamste doel. Als je eerder met pensioen gaat, betekent het dat je al gaat inleveren op het vermogen dat je hebt opgebouwd.

Voor veel mensen is het veel interessanter om door te blijven werken (parttime of fulltime) en ondertussen mooie reizen te maken of andere dingen te doen die normaal gesproken te veel geld zouden kosten.

Ook dat kun je bereiken met deze levensstijl. Je gaat immers heel anders met je geld om, waardoor je op de lange termijn meer overhoudt. 

Een bijkomend voordeel van deze drang naar financiële vrijheid is dat veel meer mensen hun kennis over beleggen met elkaar gaan delen.

Heel veel mensen weten niet hoe beleggen werkt, maar als je uit een rijker gezin komt, dan wordt het er waarschijnlijk met de paplepel ingegoten. Wie geld over heeft, kan dit beleggen.

Maar je moet je ook goed inlezen over de mogelijke risico’s. Beleggen gaat namelijk nooit zonder risico. Neem je dat risico, dan kan het heel gunstig uitpakken en kun je in een korte tijd veel vermogen opbouwen.

Weet je nog niet hoe dit werkt, dan kun je er tegenwoordig veel over vinden op het internet. Lees bijvoorbeeld eens een financiële vrijheid blog of een artikel met tips over beleggen voor dummies.

Je kunt bijvoorbeeld ook met bitcoin aan de slag gaan om geld te verdienen.  

Misvattingen over de FIRE beweging

Ondanks dat FIRE steeds populairder wordt, bestaan er nogal wat misvattingen over dit onderwerp.  

  • Financieel onafhankelijk zijn betekent niet dat je rijk bent: het is de term die gebruikt wordt om aan te duiden dat je niet meer hoeft te werken voor je geld. Als je je geld belegt en een passieve inkomensstroom genereert, dan hoef je niet meer te werken. Hoe snel je geld binnenstroomt staat daar los van. Dit kan heel snel zijn of wat rustiger gaan. Als je daarbij zuinig leeft, hoeft dat geen enkel probleem te vormen. 

  • Mensen die FIRE zijn haten het idee dat zij moeten werken: dit klopt ook niet. Aanhangers van FIRE hebben geen hekel aan werken. Ze zijn er alleen van overtuigd dat zij hun tijd wel beter kunnen besteden dan aan een kantoorbaan waar zij van 9 tot 5 vastgekluisterd zitten aan een beeldscherm. Er is niets mis met werken, maar het is ideaal als je alleen hoeft te werken wanneer jij dat wilt. Of wanneer je dit alleen met mate hoeft te doen. Zo houd je enorm veel tijd en vrijheid over. 

  • Mensen die FIRE zijn hebben geen ambitie en gaan zich vervelen: nee. Deze levensstijl gaat niet om niets doen en uit je neus eten. Niemand wordt gelukkig van zo’n leven. Je bent met deze levensstijl juist bezig bent dingen die je leuk vindt om te doen, ook als die geen geld opleveren. Je kunt namelijk evengoed je rekeningen betalen, dus je hebt meer keuzevrijheid. 

  • Leven met minder geld zal je op den duur tegenstaan: in dit geval is het maar net wat je gewend bent. Als jij het niet erg vindt om wat in te leveren op luxe, zodat je daardoor meer vrijheid ervaart, dan zal dit je niet snel tegenstaan. Je hebt namelijk niet snel het idee dat je iets opoffert, wanneer je daar zoveel vrijheid voor terugkrijgt. Bovendien is bewezen dat het kopen van dure spullen maar heel even gelukkig maakt en dat je veel meer voldoening haalt uit een betekenisvol leven. 

  • Je kunt nooit weten hoeveel geld je nodig hebt om FIRE te worden: dit klopt deels. Toch kun je een goede inschatting maken voor jezelf, wanneer je je opbrengsten afweegt tegen je uitgaven. Er kunnen altijd dingen gebeuren in de wereld waardoor situaties veranderen, maar over het algemeen kun je prima berekenen wanneer jij FIRE kunt zijn. Daarbij krijg je in Nederland altijd nog wat pensioen en AOW als je stopt met werken en kun je de beleggingen die je doet spreiden, zodat je minder risico loopt om zonder geld te eindigen. 

Met een FIRE levensstijl streef je naar financiële vrijheid. En dat doe je niet door de hele dag al je inkomsten en uitgaven bij te houden in een documentje. Wanneer je bewust bezig bent met geld, hoef je het niet zo nauwkeurig bij te houden.

Je maakt dan namelijk gemakkelijker beslissingen met je rationele verstand en niet uit emotie. Je bespaart geld en consumeert minder, omdat je weet dat je daardoor gelukkiger zal zijn.

En dat is voor veel aanhangers van deze beweging de grootste motiverende factor. Meer vrijheid, lekker veel buiten zijn, op reis gaan en je tijd indelen zoals jij dat wilt.

Het is dat, of fulltime werken, aan huis gebonden zijn en allerlei spullen kopen die slechts tijdelijk een goed gevoel opleveren. Ik weet wel aan welke levensstijl ik de voorkeur geef.

Hoe zit het met jou? Is de FIRE-beweging wat voor jou?

meer manieren leren van online geld verdienen? Bekijk dan mijn uitgebreide artikel over online geld verdienen hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *