Beleggen in ETF, hoe werkt dat?

Wij zoeken het voor je uit!

Een ETF is een Exchange Traded Fund, maar wordt ook wel tracker genoemd. Het is een tracker van een index, grondstof, obligatie of een combinatie van producten en deze wordt – net als aandelen – op de markt verhandeld. Een ETF is een beleggingsinstrument dat andere beleggingen volgt.

Het is de bedoeling dat de prestatie van het product zo dicht mogelijk bij de waarde ligt van de onderliggende producten. Die onderliggende producten zijn vaak moeilijker direct te verhandelen op de beurs.

Zeker wanneer je een beginner of particulier belegger bent. Door te beleggen in ETF is het bovendien mogelijk om al met een klein budget de beurs op te gaan.  

Een ETF volgt de index van een bepaald beleggingsproduct op de voet. Stijgt de prijs van het product (bijvoorbeeld van goud), dan stijgt de prijs van je ETF mee. Daalt de prijs van het product, dan doet de prijs van de ETF dat ook.

Het is de kunst om ETF te kopen en te verkopen op gunstige momenten, net als met aandelen. Het is daarom mogelijk via elke broker. ETF is overigens niet alleen beschikbaar voor grondstoffen. Er zijn duizenden ETF’s om uit te kiezen. 

Als eigenaar van een ETF-portefeuille is jouw voornaamste doel om de weging van de producten te controleren en in de gaten te houden of er wijzigingen plaatsvinden. De waarde van een ETF is namelijk altijd vergelijkbaar met de waarde van het onderliggende product.  

Voor- en nadelen van ETF’s

Handelen in ETF heeft verschillende voordelen en nadelen. Om je een beter beeld te geven van het totaalplaatje, heb ik ze hieronder voor je uiteengezet. Laten we beginnen met de voordelen van ETF’s: 

  • Lage kosten: je kunt als beginner of particulier belegger makkelijker meedoen vanwege de lage transactiekosten. ETF’s worden passief beheerd, waardoor ze lagere kosten hebben dan actief beheerde fondsen. Bovendien zijn er mogelijkheden om zonder transactiekosten te handelen. Hierover meer verderop in dit artikel; 
  • Flexibel: ETF’s werken net als aandelen, waardoor ze op elk moment verhandeld kunnen worden. Dat maakt dat ze flexibel zijn en dat je actie kunt ondernemen wanneer dat voor jou goed voelt; 
  • Breed marktbereik: ETF’s zijn vaak een verzameling van producten, waardoor ze een brede marktdekking bereiken. Hierdoor kun je je risico spreiden. 

Natuurlijk zijn er – zoals bij alle beleggingsproducten – ook nadelen aan ETF’s verbonden. 

  • Liquiditeit varieert: ETF’s die niet heel liquide zijn, worden niet vaak verhandeld. Daarom is het bij zulke ETF’s lastiger om een goed moment en een juiste prijs te kiezen. Is er een grote spreiding tussen de bied- en laatkoersen*, dan betekent dat over het algemeen dat de ETF niet erg liquide is; 
  • Verwarring: ETF’s lijken veel op ETN’s (Exhange Traded Notes) en worden daarom vaak met elkaar verward. Ze zijn niet hetzelfde en de risico’s die erbij horen zijn ook verschillend. Blijf daarom goed voor ogen houden in welke tracker jij handelt en hoe je daarop moet inspelen; 
  • Jaarlijkse bedrijfskosten: hoe hoger de kostenratio, hoe lager het rendement zal zijn. 

* De biedkoers is de prijs die een koper bereid is te betalen voor een ETF op dit moment. De laatkoers is een koers waarop een beleggingsinstelling bereid is om ETF’s uit te geven. Dit gebeurt wanneer op de beurs meer vraag is dan aanbod. 

Uiteraard is beleggen nooit zonder risico. Je kunt altijd een deel van je inleg of zelfs alles verliezen. Kies daarom een broker die transparant is over de risico’s en die daar open over communiceert.

Bedenk van tevoren hoeveel geld je beschikbaar hebt om te beleggen en hoeveel risico je wilt nemen. Daarna bepaal je welke beleggingsproducten daar het beste bij passen. Omdat ETF’s gemakkelijker te verhandelen zijn dan de onderliggende producten zelf, kan dit een goede optie voor je zijn. 

Wat is DEGIRO?

DEGIRO is een van de grootste Nederlandse brokers voor particuliere beleggers. Dankzij haar lage tarieven maakt dit onlineplatform beleggen toegankelijk voor iedereen. Je hoeft namelijk geen ervaren belegger te zijn om in ETF te kunnen handelen.

DEGIRO ontstond in 2013 en is inmiddels actief in 18 Europese landen. Daardoor kunnen niet alleen mensen in Nederland, maar in heel Europa profiteren van de lage tarieven. In 2020 ging DEGIRO een samenwerking aan met Flatex, voor meer stabiliteit, ontwikkeling en een duurzame groei. 

Het is de missie van DEGIRO om mensen in staat te stellen om de slimste, zelfstandige belegger te worden. Dit doet zij door hoogwaardige, transparante, toegankelijke beleggingsplatforms te creëren die besparen op kosten.

De visie van deze broker luidt: “Een wereld waarin beleggen volledig is gedemocratiseerd en toegankelijk voor iedereen die zelfstandig de leiding neemt over zijn of haar eigen financiële toekomst. Verantwoordelijk en slim.” 

FlatexDEGIRO, zoals het bedrijf na de fusering van beide bedrijven heet, is één van de 160 grootste beursgenoteerde ondernemingen in Duitsland. 

DEGIRO kernselectie

DEGIRO kernselectie is een verzameling van ETF’s die je als belegger kunt verhandelen, zonder dat je transactiekosten betaalt. Normaal gesproken zijn transactiekosten opgebouwd uit een vast bedrag en een percentage van je inleg.

Doordat deze kosten worden kwijtgescholden, kun je veel rendement behalen. Iedere maand kun je tegen bepaalde voorwaarden gratis een kernselectie aan aandelen aanschaffen. Verhandel de populairste ETF’s wereldwijd voor €0,- dankzij DEGIRO kernselectie. 

Hiervoor heb je een beleggingsrekening nodig bij DEGIRO. Het openen van die rekening is gratis. Weet wel dat je aansluitkosten betaalt om op de internationale beurs te kunnen handelen. DEGIRO biedt een toegankelijke en gebruiksvriendelijke omgeving aan haar leden waarin zij als particulier belegger zelfstandig aan de slag kunnen. 

Dankzij DEGIRO Beleggersacademie kun je meer leren over de wereld van beleggen en ontdek je wat voor type belegger jij bent. Bovendien lees je over handige tools en strategieën die je kunt gebruiken wanneer je als belegger start.

Ben je geïnteresseerd in beleggen en wil je nog meer te weten komen over handelen in ETF, dan is het zeker aan te raden om deze academie eens te bezoeken. 

De beste ETF: DEGIRO kernselectie

DEGIRO is in ruim 80 onderzoeken verkozen tot beste én goedkoopste online broker van Nederland. Ook de Investors Chronicle & Financial Times kwam tot dit oordeel. Ieder jaar gebruiken zij vragenlijsten die tot in detail ingevuld worden door hun lezers om brokers te beoordelen op service en prijs-kwaliteitverhouding. In 2020 kwam DEGIRO als beste uit de test. 

Elke kalendermaand kun je één transactie per ETF doen (een aankoop of een verkoop), zonder dat je daarvoor transactiekosten betaalt. Iedere transactie die in dezelfde ETF en richting volgt, wordt zonder transactiekosten uitgevoerd. Hier zijn twee voorwaarden aan verbonden.

De transactie moet in dezelfde richting plaatsvinden als de eerste transactie van die kalendermaand. De richting is ofwel kopen ofwel verkopen. Daarnaast moet de waarde van de transactie minimaal 1000 euro, dollar of pond zijn.

Maak je een transactie in de tegenovergestelde richting in dezelfde ETF en binnen dezelfde kalendermaand, dan vervalt dit voordeel. In dat geval betaal je weer de standaardkosten. 

Handelen binnen DEGIRO kernselectie fondsen

Er zijn geselecteerde fondsen die horen bij DEGIRO kernselectie. Dit betekent dat het voordeel van de kwijtgescholden transactiekosten alleen geldt wanneer je binnen die fondsen handelt. DEGIRO biedt toegang tot meer dan 50 wereldwijde markten, zodat je als klant profiteert van een wereldwijd en gediversifieerd vermogen.

Gediversifieerd beleggen is van belang om een gezonde ETF-portefeuille op te bouwen. Het platform van DEGIRO wordt continu verbeterd en verder ontwikkeld naar de behoefte van haar klanten. Er zijn momenteel al ruim een miljoen beleggers bij aangesloten. 

DEGIRO kernselectie: dividend behalen

Natuurlijk blijft beleggen een risico en kun je niet op alle ETF’s altijd het meeste rendement behalen. De meest verhandelde ETF’s uit DEGIRO kernselectie zijn momenteel: 

  • iShares MSCI World IE00B3XXRP09 
  • Vanguard FTSE All-World IE00B3XXRP09 
  • Vanguard S&P 500 IE00B3XXRP09 
  • IShares S&P 500 IE00B3XXRP09 

Bovenstaande fondsen zijn het meest populair, omdat ze over het algemeen het meeste rendement opleveren en een goede spreiding hebben. De kosten blijven daardoor laag. Toch verschillen ETF’s van elkaar en kan het zijn dat andere ETF’s beter bij jouw persoonlijke voorkeuren passen.

Verdiep je hier eens goed in, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. 

Beleggen in DEGIRO kernselectie: doen of niet?

Nu je meer weet over hoe handelen in ETF’s werkt via DEGIRO kernselectie, ben je het vast met mij eens dat dit een interessante nieuwe mogelijkheid is. Wanneer je van tevoren goed bedenkt hoeveel geld je op de lange termijn kunt missen en welk risico je bereid bent te nemen, ben je goed voorbereid.

Verdiep je in de verschillende ETF’s om te besluiten welke bij jou en jouw wensen past en laat je desnoods extra informeren door contact met ETF’s of deskundigen op te nemen. Onthoud dat beleggen nooit zonder risico gaat, dus je moet de voor- en nadelen goed tegen elkaar afwegen.

Maar wanneer je zeker weet dat handelen in ETF iets voor jou is, kun je aan de hand van deze informatie zeker van start gaan. Ik wens je heel veel succes en plezier! 

meer manieren leren van online geld verdienen? Bekijk dan mijn uitgebreide artikel over online geld verdienen hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *