Bitcoin belasting betalen? Hoe werkt dat precies?

Wij zoeken het voor je uit!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Bitcoin

De wereld van Bitcoin is een bijzondere. Er gaat ontzettend veel geld in om en voor veel mensen heeft het iets mysterieus. Voor jou is het waarschijnlijk al niet zo mysterieus meer, want jij hebt een tijd geleden de eerste stappen al gezet.

Als je dit artikel leest, wil je namelijk weten hoe het zit met Bitcoin belasting betalen. Waarschijnlijk omdat je inmiddels een leuk rendement behaalt op je investeringen. Gefeliciteerd! Maar waar krijg je zoal mee te maken wanneer je je bitcoin munten verkoopt?

En wat zijn je wettelijke verplichtingen? Lees maar mee, want dat gaan we je in dit artikel vertellen! 

Geld verdienen met Bitcoin 

Er komen steeds meer cryptomunten op de markt. Naast de bekende Bitcoin, zien we steeds meer namen voorbijkomen, elk met hun eigen groeipotentieel. Sommige cryptomunten groeien heel hard, terwijl andere op de achtergrond blijven.

Wanneer cryptomunten voor een lage prijs verkocht worden en er groei verwacht wordt, stappen mensen graag in om mee te doen. De kans dat die munten uiteindelijk met veel winst verkocht worden doordat de waarde gaat stijgen, is aanwezig. Soms stijgt de koers met wel 100% per dag, wat natuurlijk ontzettend veel is.  

Naast het stijgen van de koers, dragen de lage transactiekosten ook bij aan het succes van handelen in bitcoin. Bitcoin kopen en verkopen gebeurt rechtstreeks, zonder bank of tussenpersoon.

Daardoor hoef je geen transactiekosten te betalen, ook niet bij internationale betalingen. Via Bitvavo – een exchange waar je cryptomunten kunt kopen – is het heel voordelig om aan bitcoin te komen.

Dat maakt investeren in crypto, in dit geval in bitcoin, nog interessanter! Lees ook onze Bitvavo review om te ontdekken hoe dat precies werkt en hoe jij zelf gebruik kunt maken van dit enorme platform. Bitvavo is momenteel de grootste én goedkoopste exchange van heel Nederland. 

The sky is the limit

Een vraag die vaak gesteld wordt is ‘hoeveel geld kun je verdienen met bitcoin?’. Het is heel logisch dat mensen dit willen weten. Er is alleen geen eenduidig antwoord op te geven, omdat het van veel factoren afhankelijk is.

Denk hierbij aan het moment waarop je instapt en de hoogte van de koers op dat moment, maar ook aan hoe de koers zich gedurende een periode ontwikkelt. Stap jij er snel weer uit, dan bestaat de kans dat je met verlies moet verkopen en dat het enige wat je overhoudt een schuld is.

Toch is er goed geld te verdienen met bitcoin. Er zijn zelfs mensen miljonair door geworden. Speel je het spelletje op een slimme manier mee, dan kun jij wellicht de volgende miljonair worden.

Sommige succesverhalen gaan over mensen die voor een paar cent bitcoin kochten en deze inmiddels tegen miljoenen verkocht hebben, vanwege de enorme stijging van de koers. Het kan natuurlijk ook de andere kant opgaan.

Investeren in bitcoin blijft een risico en een kansspel, maar dat spel kan wel heel leuk en interessant zijn als je ervoor openstaat. Geld verdienen met bitcoin is eenvoudig, want je hoeft in principe niet veel te doen.

Het enige wat je te doen staat, is de koers in de gaten houden en op de juiste momenten kopen en verkopen. Dit kan tot geweldige resultaten leiden. Maar nogmaals: dat is niet altijd het geval. Het is belangrijk om je daarvan bewust te blijven. Investeer daarom nooit geld dat je niet kunt missen. 

Wat je niet veel hoort over Bitcoin

De gemiddelde bitcoin blog spreekt vol lof over wat bitcoin is, hoe je eraan komt, wat de toekomstverwachtingen zijn en wat mensen er zoal aan verdienen. Wat je veel minder vaak leest, is welke wettelijke verplichtingen eraan verbonden zijn.

Ondanks dat crypto gedecentraliseerd is (er is geen bank in het spel), moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Afhankelijk van de waarde van je bitcoin moet je op een zeker moment bitcoin belasting betalen. De reden hiervoor is dat bitcoin in Nederland onder eigen vermogen valt. Het wordt daardoor belast in box 3. 

Wil jij je meer verdiepen in de wereld van Bitcoin en ontdekken waar je allemaal rekening mee moet houden? Madelon Vos (ook wel de koningin van crypto genoemd) heeft een aantal cursussen ontwikkeld die geschikt zijn voor iedereen.

Zelfs de verste gevorderde leert hier nog nieuwe dingen over bitcoin en andere cryptomunten! En dan is er ook nog de Crypto Masterclass. Ik kan deze masterclass persoonlijk erg aanraden, zoals je ook in mijn Crypto Masterclass review kunt lezen.

Je leert hier niet alleen over Bitcoin, maar ook over andere cryptomunten. Bovendien wordt er aandacht besteed aan het behalen van winst uit alle cryptocyclussen en ontdek je hoe je jezelf kunt beschermen tegen oplichting in de cryptowereld. Dat is zeker geen overbodige luxe! 

Hoe werkt het met Bitcoin belasting betalen?

Maar hoe werkt het dan met bitcoin belasting betalen? Betaal je alleen bij bitcoin verkopen belasting of ook wanneer je bitcoin inkoopt?  En hoeveel belasting moet je dan betalen? 

De Belastingdienst heeft als regel dat je belasting betaalt over het rendement dat je behaalt op je eigen vermogen. Hoe meer winst je maakt, des te meer bitcoin belasting je moet betalen.

Je betaalt dus geen belasting over je vermogen, maar wel over de winst die je erover maakt. Hoe hoog die winst precies is, is minder relevant. De Belastingdienst gebruikt fictieve, van tevoren vastgestelde rendementen om de berekening te maken.

Hierbij houden zij in gedachten dat hoe meer vermogen je hebt, hoe meer rendement je waarschijnlijk behaalt. Oneerlijk? Soms wel. Blijkt jouw rendement namelijk lager te zijn dan wat de Belastingdienst berekent, dan kun je hierdoor benadeeld worden.

Toch is dat nu eenmaal hoe het werkt en daar zal je als crypto trader rekening mee moeten houden zodra je bitcoin belasting betalen moet. 

Op het matje bij de Bitcoin Belastingdienst

Het onderwerp bitcoin en belasting moet je heel serieus nemen. Doe je dat niet en weiger je bij je belastingaangifte op te geven dat je bitcoin bezit? Dan kan dat ernstige gevolgen hebben. Het wordt gezien als frauderen, net zoals het geval is wanneer je andere inkomsten niet of niet volledig opgeeft. 

Bitcoin belasting betalen is nu eenmaal iets dat samenhangt met handelen in bitcoin. Je komt er niet onderuit. Je kunt de regels daarom maar beter netjes opvolgen, dan profiteer je het langst van je bitcoin successen. Wanneer de Bitcoin Belastingdienst op de stoep staat om verhaal te halen bij je, is het feest snel over. 

Belastingdienst

 
Meest gestelde vragen

Inmiddels ben je helemaal op de hoogte over hoe het zit met bitcoin belasting. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je nog een aantal dringende vragen hebt. De meest gestelde vragen omtrent bitcoin belasting hebben wij hieronder verzameld en beantwoord. Doe er je voordeel mee! 

1. Hoe moet je Bitcoin opgeven bij de Belasting?

Dit kun je op de belastingaangifte doen. Er is een vraag waarbij je kunt aangeven dat je dat jaar bitcoin in je bezit had. Doe dit ook als de waarde nog laag is, want dit kan vrij snel veranderen. Geef je bij je volgende aangifte pas aan dat je bitcoin bezit, dan kunnen er vraagtekens ontstaan bij de Belastingdienst. Daar zit je vast niet op te wachten. 

2. Is het verplicht om Bitcoin op te geven bij de Belasting? 

Bitcoin belasting is verplicht wanneer je als Nederlandse ondernemer inkomsten uit Bitcoin haalt. Doe je vrij weinig of slechts hobbymatig iets met Bitcoin, dan is het een ander verhaal.

Ben je echter op grote schaal aan het traden, heb je een winstoogmerk en doe je investeringen? Dan moet je de inkomsten opgeven bij de Belastingdienst. Dit kan ofwel als inkomsten uit overig werk ofwel als winst uit onderneming. 

3. Hoeveel procent van de opbrengst van Bitcoin moet je afstaan?

Sinds 2021 is het percentage bitcoin belasting met 1% gestegen. Je betaalt sindsdien 31% belasting over de inkomsten uit Bitcoin. Er geldt echter wel een gedeelte heffingsvrij vermogen. Ben je alleenstaand, dan geldt een grens van €50.000 en voor mensen met een fiscale partner is die grens €100.000. Ga je meer verdienen, dan moet je er alsnog belasting over betalen.  

4. Is Bitcoin de beste manier om online geld te verdienen? 

Dat is lastig te zeggen, aangezien dit per persoon zal verschillen. Er zijn allerlei manieren van online geld verdienen. Niet iedereen vindt dezelfde manier(en) van online geld verdienen leuk of interessant genoeg. 

Het is vooral belangrijk dat je een manier ontdekt die bij jou past en waar jij je goed bij voelt. Overigens hoef je bitcoin niet per se als cryptomunt te kiezen. Lees ook onze blog over de beste cryptomunten voor de lange termijn. Daar staan nog meer interessante cryptomunten tussen die voor succes kunnen zorgen! 

Meer manieren leren van online geld verdienen? Bekijk dan mijn uitgebreide artikel over online geld verdienen hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *